dimarts, 21 de febrer del 2012

PrimaveraLa gent està molt farta. Ja no calla. Ho diuen els seus rostres. Ho diuen les consignes, les pancartes i les proclames. La gent ix al carrer. Ha perdut la por.


Els alumnes de l’IES Lluís Vives de València ens han donat una lliçó de valor i, alhora, han demostrat que encara no està tot perdut, que un ensenyament públic i de qualitat és l’única manera de sortir dignament d’aquest merder d’actualitat. Perquè l’educació dignifica l’ésser humà, el fa ser més lliure i el dota de l’arma més poderosa de totes: la raó. En l’Edat Mitjana ja es concebien les «arts liberals», les disciplines que constituïen el saber universitari, en aquest sentit. No debades, s’anomenaven liberals: en la mesura que permetien que l’estudiant assolira la capacitat de discernir i, per tant, d’esdevenir lliure.


Les retallades en educació priven l’ensenyament de qualitat i, en definitiva, d’eficàcia. Els qui volen carregar-se l’ensenyament públic saben que l’educació és l’única manera que té el poble per a formar individus íntegres, crítics. I això els fa por. Clar! Una societat conscienciada i intel•ligent no toleraria les desigualtats ni els despropòsits econòmics i polítics que patim! Tant és així que els poderosos, davant la mínima mostra d’esperit crític per part dels ciutadans, s’afanyen a reprimir-la de soca-rel. És a dir, a cop de porra i amb una campanya mediàtica que veu carabasses on només hi ha cigrons. I si aquesta mostra d’esperit crític està protagonitzada pels més joves, pels estudiants de l’ESO i el batxillerat, la repressió s’intensifica de manera desproporcionada. És evident: si hi ha menors d’edat que reclamen, per iniciativa pròpia, els seus drets, això significa que l’ensenyament funciona. I, com dic, hi ha molta gent a qui no li interessa que funcione; la gent a qui li interessa idiotitzar i manipular per a especular, robar i fer de la justícia una fal·làcia —fer i desfer, com diria aquell.


"Aprofite per a donar les gràcies de tot cor als mestres i professors que en algun moment de les vostres vides us heu esforçat perquè aprenguera a llegir, a escriure i a pensar. És gràcies a vosaltres que ara sóc un poc més lliure i puc cridar perquè les generacions que em segueixen també ho siguen".

4 comentaris:

 1. Aixó és el que els fa por, que la gent pense. No es pot anar estirant la corda cada vegada més i més i sempre des del mateix costat, que sembla que no ens adonem, el que passa és que callem massa.
  Espere que apareguen noves protestes front a mesures que ni s'entenen ni s'expliquen, simplement s'imposen perquè "no hi ha més remei".

  ResponElimina
 2. Vivim en una societat cada vetada més esquizofrènica, per una part es dona suport a la Primavera àrab i per altra es reprimeix l'anomenada Primavera valenciana.
  Jo també espere que apareguen més protestes, espere donar-lis suport i participar-hi.

  ResponElimina
 3. Tot açò ha servit, entre altres coses, per a demostrar que els joves continuem tenint consciència i raó, i que malgrat que s'hagen entestat en idiotitzar-nos no ho han aconseguit. Semblava que amb tot allò de la generació ni-ni hi havia una visió global de l'actual jovent molt conformista. Seguirem demostrant que no és així, al carrer i a les aules!

  ResponElimina
 4. Quatre mesos després, la gent seguix farta, però el poder no ha canviat.

  ResponElimina